28 augustus 2010 - Lange zaterdagwandeling - Boswachterij Hooghalen

Begin wandeling: 08:45h
Einde wandeling: 19:15h
Het weer: het was niet warm, maximaal iets van 17°C; perfect wandelweer wat mij betreft. De zon scheen vrijwel de hele dag. Er waren wel 2 buien te betreuren; de eerste was een korte, maar wel heftig en met hagel; er zaten stenen van 1 tot 1,5 cm bij. De tweede bui was minder heftig, maar duurde wel langer, ik schat zo'n 20 minuten.
Aantal foto's: ca 2350 (m.n. insecten)

De wekker gaat om 5:30h, maar het ligt nog zo lekker. Het is ook nog donker; het weer zal wel flink tegenvallen. Ik draai me nog maar even om. Meer dan een uur later word ik weer wakker en zie de zon schijnen. Hup, snel uit bed, de computer aan en even kijken op buienradar hoe het met de regen zit. Het lijkt of de eerst komende uren droog zullen zijn. Dan de wandelkleren maar aan. Een half uurtje later zit ik in de auto en twijfel over de bestemming. De hele zuidkant van Boswachterij Hooghalen heb ik nog nooit helemaal gedaan. Dan vandaag maar.

In een jong stukje bos, met meer struiken dan bomen, zaten veel insecten. Een paar heel vreemde. De eerste paar uren ben ik dan ook niet veel opgeschoten, wat betreft het afleggen van afstanden.
Gewone schorpioenvlieg; zo gewoon was ie voor mij niet (Klik op de foto voor meer foto's)

Gewone schorpioenvlieg; zo gewoon was ie voor mij niet
(Klik op de foto voor meer foto's)

Motvlinder met het hoofd als van een roofvogel (Klik op de foto voor meer foto's)

Motvlinder met het hoofd als van een roofvogel
(Klik op de foto voor meer foto's)

Nadat ik het jonge bos zo'n beetje had verlaten wou ik eigenlijk wel even een paar kilometer doorwandelen. Maar nee, dat werd hem niet. Het begon eerst zachtjes, maar al snel vrij hard te regenen. Omdat het vrij hard waaide was een brede hoge boom een goede keus om achter te schuilen, leek mij. Maar plots begon het heel hard te regenen en daarna kwam de hagel met bakken uit de lucht. Er zaten een paar aardige hagelstenen bij. Even snel als de bui kwam, was ie ook weer verdwenen (duurde misschien iets van 5 tot 10 minuten).
Achter de wolken.....

Achter de wolken.....

Ik heb daarna een leuk stukje kunnen doorwandelen, maar helaas geen wild gezien. Ook de vogels lieten zich niet zien, althans niet van hun mooie kant.
Wel kon je zien dat het herfstig is. Er waren allerlei paddenstoelen te zien. Door de regen kwamen ze aardig goed uit de verf.
Kleverig Koraalzwammetje

Kleverig Koraalzwammetje

Geen idee; een ridderzwam?

Geen idee; een ridderzwam?

Na anderhalf uur begon het weer te regenen. Deze bui duurde wat langer; een mooie gelegenheid om een hapje te eten. De camera wel even veilig onder de jas opbergen, zodat die niet nat wordt. Daarna een heerlijk gesmeerde boterham oppeuzelen. Nee hé; komt er een ree in de stromende regel aangerend. Bijna recht op mij af. Toch ziet ze me en maakt een vrij scherpe bocht. Hoe snel ik ook was, de ree was sneller dan dat ik m'n camera kon pakken. Hier het schamele resultaat:
Ree op de vlucht (en weg was ie)

Ree op de vlucht (en weg was ie)

Dit bleek achteraf ook de enige ree te zijn, die ik zou zien vandaag.
Na een kwartiertje stilstaan wou ik toch wel weer verder. Naar de auto of toch maar verder? Ik vond de regen totaal niet vervelend (vooralsnog) en ben toch maar verder gegaan. Maar goed ook achteraf, want het bleef na deze tweede bui droog en het was daarna eigenlijk de gehele tijd zonnig.
Als je midden in het bos zit, zie je niet wat er op je af komt; qua bewolking dan. Aangekomen aan de rand van 't bos leek het wel of het in het noorden veel meer regende.
Dreigende wolken

Dreigende wolken

In zuidelijke richting, aan de rand van de Drentse Aa, was een vos op zoek naar voedsel. Net als onze hond eerder, sprong ie zo nu en dan omhoog om met z'n beide voorpoten 'iets' een klap te verkopen. Onze hond was dan vaak een mol of muis aan het pesten, maar je ziet dat 'springen' ook bij ijsberen, als die een zeehond, onder het ijs, willen vangen.
Het was een mooi gezicht. Ik heb hem wel 20 minuten (gezien tijdstip van de 100 genomen foto's) kunnen zien jagen. Hij had het blijkbaar warm, want z'n bek stond constant wagenwijd open.
Vos op jacht

Vos op jacht

Brandnetelbladluis

Brandnetelbladluis

Kolonie brandnetelbladluizen

Kolonie brandnetelbladluizen

Een klont beetjes lijkt het wel? (Weet jij wat dit is?)

Een klont beetjes lijkt het wel? (Weet jij wat dit is?)

Lijkenvlieg

Lijkenvlieg

Bont zandoogje

Bont zandoogje

Atalanta

Atalanta

Let op: Foto's en gedichten op deze website mogen niet, zonder toestemming van de eigenaar, overgenomen of anderszins, in originele of bijgewerkte vorm, gebruikt worden.
Copyright ©2019, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden. (02.04.02)