30 mei 2010 - Boswachterij Hooghalen

Vanmorgen niet al te vroeg opgestaan, omdat het slecht weer zou worden. Toen ik wakker werd, viel het allemaal erg mee. Het zonnetje glimlachte me vrolijk toe.
Buienradar liet een enkel buitje zien in de verre verte. (Gisteren zou het hier ook volop regenen, maar ik heb echt niks gezien.) Dus toch maar op pad gegaan, niet zo ver van huis; Boswachterij Hooghalen: Eens kijken hoe het met de dode ree gaat (vast niet best).

In het stukje bos waar ik vorige keer de zwarte specht zag, waren nu een aantal buizerds laag aan het overvliegen. Eentje ging heel even in het topje van een boom zitten, krijste wat en vloog weer weg, waarschijnlijk omdat hij mij zag. Op heel veel, van de tientallen foto's die gemaakt heb, zie je dat ze me scherp in de gaten houden. Ook kun je zien, dat ze geringd zijn:
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nou weet ik sinds een jaartje ongeveer, dat er ook gele kwikstaarten zijn. Voorheen heb ik ze nooit gezien of ze zijn me nooit opgevallen. Volgens het (oude) vogelboek van mijn vader is het toch een 'talrijke broekvogel'. Vandaag zag ik een aantal, vlak voor me op een landweggetje. Het vrouwtje was veel minder schuw dan het mannetje. Het vrouwtje duldde mij tot op een afstand van ongeveer 3 meter. Ze bleef vrij onverstoord eten van de spanrupsen, die vanaf de eikebomen via een zijden draad naar beneden daalden en op de grond terecht kwamen.
Gele kwikstaart - vrouwtje

Gele kwikstaart - vrouwtje

Gele kwikstaart - mannetje

Gele kwikstaart - mannetje

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderweg was er veel getjilp te horen van jonge vogeltjes en alarmroepen van verontruste ouders. Hieronder een pimpelmees, die zijn/haar jongen op een lekker maaltijd verraste.
Afbeelding
Aangekomen op de locatie waar twee week geleden een ree de dood vond in een sloot, was nu alleen nog maar een plukje haar te zien. Waarschijnlijk heeft een opzichter de ree verwijderd. Eigenlijk wel een beetje jamemer.....
Het begon nu geregeld even te regenen. Schuilen achter een dikke boom was voldoende om niet nat te worden. Omdat het weer nu niet veel beter zou worden en ik al meer dan 3 uur aan het rondstruinen was, moest ik maar weer eens huiswaarts gaan. Het begon vanaf toen ook steeds meer te regenen. Uiteindelijk begon het zelfs te hozen. De paraplu moest er aan te pas komen, maar ook toen werden de broekspijpen nat. Ook de camera ontkwam er ook niet aan.
Afbeelding
Afbeelding
Leeuwerik

Leeuwerik

Een sluipwesp, die een spanrups, van de grote wintervlinder, aanvalt (legt nu of straks eitjes in de rups)

Een sluipwesp, die een spanrups, van de grote wintervlinder, aanvalt (legt nu of straks eitjes in de rups)

De afgelopen weken waren zeer succesvol, wat betreft het waarnemen en fotograferen van reeën. Vandaag heb ik echter geen groot wild gezien. Ook konijnen en hazen heb ik niet gezien, zelfs niet op grote afstand.
Het was vandaag echt een vogeldagje.

Arjan
Let op: Foto's en gedichten op deze website mogen niet, zonder toestemming van de eigenaar, overgenomen of anderszins, in originele of bijgewerkte vorm, gebruikt worden.
Copyright ©2019, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden. (02.04.02)