24 mei 2010 - Tweede Pinsterdag

Bij het krieken van de Tweede Pinksterdag, om ca 5:30h, stond ik al met m'n knieën in de modder om een stelletje reeën te besluipen.
Je moet er wel wat voor overhebben trouwens, want de muggen zagen in mij een gewillige donor. Gelukkig was ik vorige keer al volop lek geprikt, dus de bulten bleven uit of ze verdwenen al weer vrij snel.
Afbeelding
Vanachter een paar bosjes kon ik 2 reeën besluipen, die rustig aan het grazen waren. De wind stond gelukkig gunstig en het klikken van de camera werd niet opgemerkt. Beetje bij beetje kon ik dichterbij komen. Plots was ik er eentje kwijt. Oh, oh, uit ervaring weet ik dat je ze in het oog moet houden om te zien of ze jou ook in de gaten hebben.
Na een paar minuten hoorde ik wat takjes achter mij kraken. Warempel, de verloren gewaande ree liep, op ca 3 meter achter mij, het bos in. Ik had de camera echter op de andere ree gemikt, dus dit plaatje moest ik jammer genoeg missen. Maar gelukkig was de andere ree er nog en langzaam maar zeker kwam ik dichter en dichterbij. Een klein kwartier later kwam de andere ree er weer aan, vanuit een andere hoek. Ze had me dit keer wel door en na mij even aandachtig opgenomen te hebben, maakte ze rechtsomkeert zonder echt in paniek te raken. (zie foto)
De andere ree was er nog steeds en heeft het allemaal niet meegekregen. Van haar heb ik een paar hele mooie close-ups kunnen maken (afstand vanaf ca 20 meter).
Bambi

Bambi

Bambi

Bambi

 
Afbeelding
Afbeelding
Al met al heb ik 3 kwartier geslopen en gekropen voor een paar honderd ree te gekke kiekjes. Niet voor niets m'n nest zo vroeg verlaten.

Alsof het al niet mooi genoeg was, hoorde ik een zwarte specht roepen. Even later ging deze mooi voor mij in de top van een boom zitten.
Zijn zwarte spechten eigenlijk wel zo zeldzaam? Vorige week had ik ook al eentje geschoten, vandaag weer één en later op de dag zal ik nog een stelletje te horen krijgen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Konijnen en met name hazen heb ik onderweg veel gezien, zei het op vrij 'grote' afstand (zie konijn op onderstaande foto). Wel schoot een piepklein konijntje, vanachter een struikje, op zo'n 2 meter van mij vandaan en rende recht voor mij uit. Er zijn wel een paar foto's genomen, maar door de korte afstand en de snelheid van het konijn is dit uitgedraaid op een paar vage plaatjes.
Hieronder een foto van een ander konijn en een dassenburcht.
Afbeelding
Afbeelding
Een paar uur later had ik een plekje bereikt, waar ik vorige keer in de verte een ree had gezien. Ik stond amper stil, midden op een landweggetje en in de luwte van een boom, toen een reegeit uit het struikgewas tevoorschijn kwam. Eerst had ze me helemaal niet door en begon aan haar rug te knabbelen, waarschijnlijk om een paar lastige vlooien of teken een lesje te leren. Omdat onze afstand zo'n 40 tot 50 meter was en ik midden op dat landweggetje stond te klikken en met de wind de verkeerde kant op, had ze me na een minuutje of 2 in de gaten en verdween weer naar waar ze vandaan kwam.
Afbeelding
Nu was het genoeg. Tijd om weer naar de auto te gaan.
Net toen ik dat besloten had, hoorde ik getjilp vanuit een boom komen. Het leek wel een spechtennest en ja hoor, in de buurt hoorde ik een bonte specht alarmkreten uitslaan. Eens kijken of ik een paar leuke kiekjes kon nemen. Na enige afstand genomen te hebben, heb ik even gewacht. Echter niet te lang, want ik wou eigenlijk wel huiswaarts gaan. Na een paar minuutjes toch resultaat. De specht aarzelde, vloog weer weg, maar kwam toch snel weer terug met een snavel vol 'lekkere' rupsen en andere insecten.
Grote bonte specht (vrouwtje)

Grote bonte specht (vrouwtje)Tijdens het wachten zag ik een roodborstje. Eerst zat ie nog achter een paar takjes, maar even later ging ie pal voor de camara zitten en begon uit volle (rood)borst te zingen. (Resultaat: zie foto)
Afbeelding
Onderweg stond ik nog even stil bij een vennetje. Toen ik weer verder wou en mij omdraaide zag ik op 3 meter afstand (minstens) 4 eekhoorns spelen op de grond en bij de stam van een dikke eik. Doordat ik mij bewoog en ik er geen erg in had dat ze er waren, begonnen ze mij ook gade te slaan. Een paar alarmkreetjes en hup, de boom in. Ik heb ze nooit weergezien. Wel had ik snel nog een paar foto's kunnen nemen, maar die zijn allemaal bewogen, door het weinige licht, de korte afstand en omdat de camera niet op deze situatie stond afgesteld.

Als toegift renden 2 reeën over de heide, geschrokken van een stel andere wandelaars (bleek achteraf). Als ik het zo bekijken kon, konden het wel eens die twee reeën zijn, die ik eerder, in alle vroegte, heb gefotografeerd.
Afbeelding
Afbeelding
Wat ik niet genoemd heb, is dat ik o.a. een Putter en een Goudvink en nog een paar (voor mij) onbekende of onherkenbare vogels op de foto heb gekregen, maar die opnames waren niet al te denderend.
Wat mij opviel vandaag is dat ik geen enkele Geelgors heb gezien. Elke wandeling, die ik gemaakt heb vanaf maart dit jaar, ben ik ze veelvuldig tegengekomen. Vandaag echter geen enkele keer! Dat telt niet alleen voor de geelgors hoor. De meeste vogels zijn nu druk aan het broeden. De mannetjes hebben nu geen tijd meer om een mooi lied te zingen. Een enkele vogeltje zie je nestmateriaal zoeken, de meesten echter zijn druk bezig met het zoeken naar voedsel voor hun jongen.

Dit was echt zo'n dag, waar je van droomt, maar waar je wel vroeg je nest voor uit moest komen. Een schitterende dag.

Arjan
Let op: Foto's en gedichten op deze website mogen niet, zonder toestemming van de eigenaar, overgenomen of anderszins, in originele of bijgewerkte vorm, gebruikt worden.
Copyright ©2019, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden. (02.04.02)