9 augustus 2009 - Wandeling hoekje Westerbork.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Verslag van Luc:

Wandeling hoekje Westerbork.

Onlangs ging ik met mijn goede vriend, Arjan weer op pad.
Dit keer was een klein hoekje van de boswachterij Westerbork ons doel.
Er zouden zich dassen ophouden was de reden. Niet conform die dingen die netjes en op afroep in de kast hangen maar beesten die in staat zijn op 1 dag honderden kilo's zand te verplaatsen. En in 1 nacht tot wel 30 kilometer kunnen lopen.
Dus toog ik om omstreeks 05.00h op de fiets richting Westerbork alwaar ik mijn goede vriend en wandelmaatje voor deze onderneming zou treffen.
Hij gewapend met een high-speed camera, ik met een kater van de vorige avond gingen we op pad.
Het is nog wel een eindje het veld in zegt hij; Geen probleem antwoord ik.
Om ongeveer 05.45h gingen we van start, grijze ochtend. Kil. Echt een Nederlandse zomerochtend.
Nog snel even een sigaretje en dan doodstil op pad.
Gelijk het eerste open veldje was het raak, ze overvielen ons bijna .... 2 reeën, keken enkele seconden roerloos onze kant op, zij hadden ons alreeds gehoord. Wij hen niet.
Dan het kenmerkende vlucht gedrag, de high speed camera naast mij klikte (zachtjes) onophoudelijk. Met hoge sprongen en praktisch onhoorbaar verdwenen zij in het tegenover liggend struweel.
Het geluk was met ons.

Arjan vertelde mij dat hij bij een eerder bezoek in ditzelfde gebied en uit geruchten vernomen had dat er hier dassen leven. Dus wij op zoek.
Eerst langs een veld en dan ergens rechts. Klopte exact. Daarna immer grade ous, en dan moeten we weer ergens rechts, we zien wel.
De natuur werd langzaam wakker en de eerste vogels dienden zich aan. Eerst een vlucht duiven die luid klapwiekend, verstoord op dit vroege uur een beter heenkomen zochten Daarna een ekster die afkeurend zijn schreeuwende mening over ons verschijnen gaf.

Na ca een half uur vrij zwijgzaam naast elkaar gelopen te hebben zegt mijn metgezel en goede vriend: “hier ergens rechts”.
Na even gezocht te hebben vonden wij een smal pad, dat overduidelijk niet geregeld door veel mensen betreden werd.

Enige tijd daarna gebaarde hij… “ssssst” hier moet het ergens zijn. Via een diepe greppel klom hij het bos in, ik er rustig achteraan. Een zeer speciale ervaring werd ons deel. Hoge dennen, midzomer, ca 06.30, zondagochtend, en een enigszins heuvelachtig terrein. Doodstil.
(Niet dat wij zo naïef zijn dat wij verwachtten dassen te zien)
Maar…. het ging ons om zekerheid te krijgen.....
Op een later tijdstip tegen schemer zouden we wel eens terug komen.
Zeker een half uur hebben wij rondgelopen en gezocht, en dit alles praktisch zonder geluid, totdat mijn metgezel gebaarde, KIJK!!,
Dit is een dassenburcht !
Ik zag het, en constateerde dat er hier wel vele kruiwagens zand verplaatst waren.
Wellicht klinkt het vreemd, maar neem van mij aan dat je een dassenburcht op 2m voorbij loopt. (ondanks het feit dat een das wel 2 of 3 kuub zand verplaatst.)
De zeer verse sporen en de geur van hun uitwerpselen maakten ons duidelijk dat we te maken hebben met een zeer recentelijk uitgegraven burcht.

Na deze bijzondere ervaring liepen we opgewonden en toch deels in eigen gedachten verzonken terug richting Westerbork.
Onze dag was meer dan goed voor ons geweest, wij hadden de woonplaats van een zeer illuster beest gelokaliseerd. Tevreden...

Maar de voorzienigheid had nog een cadeautje voor ons in petto.
Aan de rand van het bos waar wij ons bevonden hoorden wij het kenmerkende geluid van een specht ... en wat voor een ... De zwarte specht was ons deel! Prachtig zoals hij/ of zij tegen de boom aan hing.
Zeker een kleine halve meter groot, prachtige rode kap, en verder gitzwart.
Rustig, zelfverzekerd en statig vloog hij/zij het bos in...

Onze wandeling was ten einde.

Luc
Let op: Foto's en gedichten op deze website mogen niet, zonder toestemming van de eigenaar, overgenomen of anderszins, in originele of bijgewerkte vorm, gebruikt worden.
Copyright ©2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden. (02.04.02)